Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

pondělí v Brně

Autor Markéta 
Markéta
pondělí v Brně
12. 12. 2008 23:17
Vážení příznivci Magdaleny Kožené,
chystám se v pondělí do Brna na ten Havelkův film a mám 1 lístek volný. Pokud se chcete někdo přidat, napište.
Re: pondělí v Brně
12. 12. 2008 23:47
Já bych se moc rád přidal!! Pokud by Vám to nevadilo... na mě už lístek nezbylsad smiley
Markéta
12. 12. 2008 23:57
napište mi prosím na marketa.kolblova@atlas.cz, domluvíme se
13. 12. 2008 00:07
Uuuž se stalo
14. 12. 2008 23:56
Some more reviews from Czech newspapers:

[www.tyden.cz]

Magdalena Kožená v dokumentu zpívá své curriculum vitae

Stylizovaný dokumentární filmový portrét mezzosopranistky Magdaleny Kožené v pondělí v Brně představil jeho tvůrce Ondřej Havelka. Snímek uvede v pátek 26. prosince na svém druhém programu Česká televize.

Bezmála hodinový dokument s názvem Magdalena. Menší film o velké zpěvačce vznikal od jara 2007 do jara 2008. Dokumentární části se točily v Paříži, Rotterdamu, Berlíně a Brně. Film rámuje sebeironické zpívané curriculum vitae v barokním stylu, které Havelka s Koženou natočil na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Součástí snímku jsou také hrané hudební klipy, jež vznikly na zámcích Nám욝 nad Oslavou, Velké Březno, Kačina a v interiérech brněnského funkcionalistického bytu. Ve filmu si vedle Kožené zahrál například operní pěvec Luděk Vele, ale také třeba Petr Forman či Martin Zbrožek.

Image pod kontrolou

Podle producentů z brněnského studia České televize bylo natáčení v mnoha ohledech specifické. Tvůrci filmu se museli vyrovnávat s "nedosažitelností" hlavní protagonistky, velkou roli prý hrála také náročnost pěvkyně na veškeré projekty spojené s jejím jménem. "Zde byl velmi důležitý právě Ondřej Havelka jako člověk, který je podobně umělecky náročný, a navíc ho s Magdalenou pojí mnoholeté přátelství a důvěra," uvedla mluvčí televizního studia Hana Orošová.

Ondřej Havelka natočil první portrét Magdaleny Kožené již před deseti lety. Iniciativa k natočení nového dokumentu vzešla od Hudební agentury C.E.M.A., která Koženou zastupuje a která se na snímku podílela jako koproducent. Film podpořil i Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie.

[zpravy.idnes.cz]

Slavná mezzosopranistka Kožená v Brně představila dokument

Magdalena Kožená se na skok zastavila v rodném městě. Světově uznávaná mezzosopranistka má za sebou rok, který pro ni byl požehnáním profesním i osobním. Dvojnásobná maminka se na koncertní pódia vrátila v září, tedy tři měsíce po narození svého druhého syna Miloše.
Miminko při předpremiéře nového dokumentu o známé pěvkyni vrnělo v kanceláři brněnského kina Scala. Odrostlejší Jonᚠpřicapkal do zaplněného biografu s babičkou. "Nejde o typický portrét. Režisér Ondřej Havelka některé věci ironizuje a bere s humorem. A to mě baví," komentovala výsledek pohodou zářící umělkyně.

Známý šprýmař Havelka tak třeba operní divu nechává místy zpívat vlastní životopis. Z Kožené v barokním kostýmu v těchto okamžicích pudr málem stéká. Havelkův třiapadesátiminutový výtvor viděli první diváci, ostatní zájemci jej mohou sledovat 26. prosince. Na Štěpána svérázný portrét uvidí ve 20 hodin diváci druhého programu.

V civilu silnému líčení ani barokně operně přepjatému projevu ovšem pěvkyně neholduje. Půvabná blondýnka včera vzpomínala, že zájem natočit o ní dokument měl třeba světoznámý holandský fotograf a režisér Anton Corbijn. Ten ji ovšem chtěl stylizovat jako dámu velkého světa.

"Ano, sešli jsme se. Mluvil o takovém fotografickém pojetí filmu. Chtěl mě v něm mít jak jezdím taxíky, zachycovat při nástupech do luxusních hotelů. Já takové věci ale vůbec nedělám," směje se jedna z nejznámějších brněnských rodaček současnosti.

Luxusní hotel o Vánocích? Už nikdy...
Odtažitou studenost luxusních hotelových apartmá v kombinaci s odloučením od své rodiny v Berlíně si zažila loni o Vánocích. Studovala totiž pro londýnskou Královskou operu Covent Garden roli Rossiniho Popelky. "Strávila jsem svátky v Londýně v hotelu. Už nikdy," dušuje se pěvkyně.

Letos si však své dva potomky, jejichž otcem je dirigent Sir Simon Rattle, dosyta užije. I když ani toto sváteční období nebude dobou volna. "V únoru budu v berlínské Státní opeře poprvé zpívat Oktaviána ve Straussově Růžovém kavalírovi," pochlubila se velkou rolí Kožená. I tak bude významnou úlohu studovat ve městě, v němž nyní nastálo žije.

Polapit vytíženou umělkyni je přitom více než těžké. "Nejvíc nám natáčení komplikovala její nedosažitelnost. Ve svém pomuchlaném a zcela zaplněném diáři až do roku 2012 nakonec našla osm volných dní," vzpomíná Havelka na vznik svérázně stylizovaného dokumentu.

A plány umělkyně mu dávají za pravdu. Koženou v novém roce čeká kupříkladu americké turné se zastávkou v prestižní Carnegie Hall. V červnu se vrátí k jediné tuzemské zastávce při třech českých vystoupeních. Mimo to jí kupříkladu vyjde deska s Vivaldiho áriemi.

Když mě stará matka
Úspěch slavila ve světě i její letošní deska s písněmi českých skladatelů. Album nazvané Songs My Mother Taught Me (Když mě stará matka) zařadil britský list The Times na šesté místo dvaceti nejlepších klasických desek roku. Hudební kritici ocenili skvělou interpretaci Kožené i výběr hudby skladatelů Dvořáka, Janáčka, Martinů nebo ve světě méně známých písní od Vítězslava Nováka a Petra Ebena.

Havelkův nový film zastihne zase Magdalenu při nastudování role v opeře Pélleas a Mellisanda v Paříži, na koncertě v Rotterdamu, ale i při árii z proslulé Carmen.

[www.ceskenoviny.cz]

Životní příběh Magdaleny Kožené dostal filmovou podobu

Brno - Životní příběh slavné české mezzosopranistky Magdaleny Kožené ve stylu barokního recitativu nabízí filmový dokument s názvem Magdalena. Menší film o velké zpěvačce. Životopis oblíbené pěvkyně netradiční formou zpracoval režisér Ondřej Havelka. Předpremiéra téměř hodinového snímku se dnes uskutečnila v beznadějně zaplněném kině Scala v Brně, rodném městě pěvkyně. Diváci České televize mohou film zhlédnout 26. prosince od 20:00 na ČT2.
"Byla to pro mne krásná spolupráce, protože to nebyl obyčejný dokumentární film, kdy zajede štáb k někomu do obýváku a člověk tam povídá svůj příběh. Ondřej do toho vnáší typický humor, který je mě velmi blízký a vlastní," řekla pěvkyně na dnešní tiskové konferenci v Brně.

Dokument vtipně vypráví příběh o neskutečném snu malé holčičky vedoucím ke skutečnému životu pěvecké hvězdy. Sebeironické pohledy střídají autentické rozhovory v zákulisí velkých scén i v soukromí Kožené, která si během filmu brnká na cembalo.

Havelka navázal na půlhodinový dokument o profesní dráze Kožené, který zpracoval před deseti lety. Chtěl natočit něco nového a zároveň si byl prý vědom, že musí zopakovat známá fakta ze života zpěvačky. "Chtěli jsme dokument udělat nejen pro českého diváka, ale i proto, že by mohl být spatřen v zahraničí," uvedl Havelka.

Kožená prozradila, že měla nutkání si ve filmu i zahrát. "To mne na tom bavilo, že to nebylo obyčejné. Ondřej vymyslel další videoklipy, které jsou pro klasickou hudbu zcela netypické, a připadá mi škoda, že jich je hrozně málo," upozornila Kožená, která si prý pro natáčení ve svém nabitém kalendáři našla osm dnů. Havelka formou videoklipů zpracoval kupříkladu ukolébavku Benjamina Brittena, jednu árii z Carmen a dodal také starší klip na hudbu Johanna Sebastiana Bacha.

Dokument začal vznikat ve Vídni na podzim roku 2006 a byl završen při brněnském koncertu v letošním roce. Některé scény se točily například na zámku Kačina, v Paříži či v berlínském bytě pěvkyně.

Česká televize dokumentuje Magdalenu Koženou již od jejího dětství, první záznam pochází z počátku 90. let. ČT již podle tiskové mluvčí Hany Orošové poslala snímek festival do Montrealu a chystá se do Lucernu i na festival Zlatá Praha.

O natočení dokumentu prý velmi stál také známý nizozemský fotograf Anton Corbijn, jeho představy se ale s vizí Kožené rozcházely. "Chtěl to stavět na vizuální stránce, stylizovat. Nelíbilo se mi na tom, že chtěl ukázat, jak operní zpěvačka jezdí taxíky... takové věci já nedělám a připadají mi umělé," poznamenala Kožená, která se prý obávala, že by film nebyl o ní samotné.

Michael
Today (17.12.) in Hospodářské noviny:
[hn.ihned.cz]

Kožená recitovala Havelkovi svůj životopis

- Ondřej Havelka natočil skoro hodinový dokument o pěvkyni Magdaleně Kožené

- Česká televize ho uvede o Vánocích

Prozatím jen publikum z rodného města světově proslulé mezzosopranistky Magdaleny Kožené vidělo v pondělí dokument, který o ní natočil Ondřej Havelka.

Třiapadesátiminutový snímek Magdalena, jehož podtitul zní Menší film o velké zpěvačce, byl v předpremiéře promítnut v brněnském kině Scala, odkud míří do vysílání České televize. Ta ho uvede na programu ČT2 26. prosince večer.

Nedosažitelná

Havelka již před deseti lety natočil pro brněnské televizní studio první zpěvaččin portrét. Oba umělci si padli do oka také proto, že je nespojuje pouze láska k hudbě, ale i důraz na perfektní vyznění každého detailu. Jak oba přiznali na tiskové besedě před promítáním, největší překážkou dostát všem požadavkům profesionality byla vzájemná koordinace termínů a "nedosažitelnost" protagonistky.

Protože dokument Magdalena počítá i s uvedením v zahraničí, musel se Havelka vrátit alespoň letmo k dětství a prvním uměleckým krokům brněnské rodačky. Slavná mezzosopranistka sděluje své curriculum vitae většinou v barokním kostýmu od cembala v duchu tradičního secco (suchého) recitativu a s nemalou dávkou sebeironie. Takováto poloha je blízká právě Ondřeji Havelkovi, jemuž by byl strohý vážný portrét zjevně cizí.

Králíci z piana

Sama Kožená se nechala slyšet, že dokument je "alternativní". Myslí tím především Havelkův specifický humor a laskavý nadhled. Už proto má snímek velkou šanci zaujmout širší diváckou obec.

Film Magdalena vznikal zhruba rok do letošního jara. Dokumentární části točil Havelka v Paříži, Rotterdamu, Berlíně i Brně, recitativní životopis na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou, hrané hudební klipy na dalších zámcích, a také v interiérech brněnského funkcionalistického bytu.

Kožená chtěla být nejprve pianistkou, plány jí ale překazila školní nehoda při hodině tělocviku. První klavír, na kterém cvičila, byl z druhé ruky a klávesy byly popsány názvy tónů. Bez nostalgie Kožená přiznává, že pak instrument po zásluze skončil "v roli králikárny".

Řada právě takových perliček propůjčuje snímku odpich a vtip. Přesto dokument nejsilněji působí v samotném pěveckém přednesu umělkyně, v ukázkách z děl Bachových, Händelových, Brittenových a Bizetových. Kožená - jako snad každá mezzosopranistka - touží po Carmen a poprvé na scéně by ji měla zpívat v roce 2012 v Salcburku.

Letem světem

V nejbližší době v Berlíně představí svého prvního Oktaviána z Růžového kavalíra Richarda Strausse, čeká ji Markétka v Berliozově Faustově prokletí, s klavíristou Karlem Košárkem vystoupí v USA a v Luzernu, pod taktovkou Claudia Abbada zazpívá sólo v Mahlerově "Čtvrté".

Magdalena Kožená vystoupí také na příštím ročníku tuzemského festivalu Concentus Moraviae a v roce 2011 se pravděpodobně objeví v Praze v Händelově opeře Ariodante.

Michael
19. 06. 2009 15:25
Congratulations!

Cena diváků
Audience Award

Magdalena
Magdalena
ČESKÁ TELEVIZE, Česká republika/Czech Republic
Koproducenti/Coproducers: C.E.M.A.(Central European Music Agency)

Ocenění Nadace „Vize 97“ Dagmar a Václava Havlových
Prize of the Dagmar and Václav Havel Foundation „Vize 97“
Magdalena
Magdalena
ČESKÁ TELEVIZE, Česká republika/Czech Republic
Koproducenti/Coproducers: C.E.M.A.(Central European Music Agency)

Zdůvodnění:
Ocenění Nadace Vize 97 Dagmar a Václava Havlových bylo uděleno pořadu Magdalena, v produkci České televize-studio Brno, v koprodukci C.E.M.A.-Central European Music Agency a v režii Ondřeje Havelky. Nadace Vize 97 na tomto hudebním portrétu světově proslulé zpěvačky Magdaleny Kožené ocenila netradičně pojatý, vtipný a invenční přístup. Lehkost, humor, jemná sebeironie, obrazová, ale i hudební vynalézavost – to vše patří ke skvělým výrazovým prostředkům tohoto mimořádného dokumentu.

Reasons:
The Dagmar and Václav Havel Foundation Vize 97 Prize was awarded to the programme Magdalena which was produced by Czech Television – studio Brno, co-produced by C.E.M.A.- the Central European Music Agency, and directed by Ondřej Havelka. The Foundation Vize 97 selected this music profile of the world-renowned singer Magdalena Kožená for its unconventional conception, its witty and inventive approach. The ease, humour, slight self-irony, visual and musical ingenuity – it all belongs to the marvellous, expressive means of this extraordinary documentary.

[www.ceskatelevize.cz]

Michael
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.