Some more reviews from Czech newspapers:
[
www.tyden.cz]
Magdalena Koená v dokumentu zpívá své curriculum vitae
Stylizovaný dokumentární filmový portrét mezzosopranistky Magdaleny Koené v pondělí v Brně představil jeho tvůrce Ondřej Havelka. Snímek uvede v pátek 26. prosince na svém druhém programu Česká televize.
Bezmála hodinový dokument s názvem Magdalena. Mení film o velké zpěvačce vznikal od jara 2007 do jara 2008. Dokumentární části se točily v Paříi, Rotterdamu, Berlíně a Brně. Film rámuje sebeironické zpívané curriculum vitae v barokním stylu, které Havelka s Koenou natočil na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Součástí snímku jsou také hrané hudební klipy, je vznikly na zámcích Námě nad Oslavou, Velké Březno, Kačina a v interiérech brněnského funkcionalistického bytu. Ve filmu si vedle Koené zahrál například operní pěvec Luděk Vele, ale také třeba Petr Forman či Martin Zbroek.
Image pod kontrolou
Podle producentů z brněnského studia České televize bylo natáčení v mnoha ohledech specifické. Tvůrci filmu se museli vyrovnávat s "nedosaitelností" hlavní protagonistky, velkou roli prý hrála také náročnost pěvkyně na vekeré projekty spojené s jejím jménem. "Zde byl velmi důleitý právě Ondřej Havelka jako člověk, který je podobně umělecky náročný, a navíc ho s Magdalenou pojí mnoholeté přátelství a důvěra," uvedla mluvčí televizního studia Hana Oroová.
Ondřej Havelka natočil první portrét Magdaleny Koené ji před deseti lety. Iniciativa k natočení nového dokumentu vzela od Hudební agentury C.E.M.A., která Koenou zastupuje a která se na snímku podílela jako koproducent. Film podpořil i Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie.
[
zpravy.idnes.cz]
Slavná mezzosopranistka Koená v Brně představila dokument
Magdalena Koená se na skok zastavila v rodném městě. Světově uznávaná mezzosopranistka má za sebou rok, který pro ni byl poehnáním profesním i osobním. Dvojnásobná maminka se na koncertní pódia vrátila v září, tedy tři měsíce po narození svého druhého syna Miloe.
Miminko při předpremiéře nového dokumentu o známé pěvkyni vrnělo v kanceláři brněnského kina Scala. Odrostlejí Joná přicapkal do zaplněného biografu s babičkou. "Nejde o typický portrét. Reisér Ondřej Havelka některé věci ironizuje a bere s humorem. A to mě baví," komentovala výsledek pohodou zářící umělkyně.
Známý prýmař Havelka tak třeba operní divu nechává místy zpívat vlastní ivotopis. Z Koené v barokním kostýmu v těchto okamicích pudr málem stéká. Havelkův třiapadesátiminutový výtvor viděli první diváci, ostatní zájemci jej mohou sledovat 26. prosince. Na těpána svérázný portrét uvidí ve 20 hodin diváci druhého programu.
V civilu silnému líčení ani barokně operně přepjatému projevu ovem pěvkyně neholduje. Půvabná blondýnka včera vzpomínala, e zájem natočit o ní dokument měl třeba světoznámý holandský fotograf a reisér Anton Corbijn. Ten ji ovem chtěl stylizovat jako dámu velkého světa.
"Ano, seli jsme se. Mluvil o takovém fotografickém pojetí filmu. Chtěl mě v něm mít jak jezdím taxíky, zachycovat při nástupech do luxusních hotelů. Já takové věci ale vůbec nedělám," směje se jedna z nejznámějích brněnských rodaček současnosti.
Luxusní hotel o Vánocích? U nikdy...
Odtaitou studenost luxusních hotelových apartmá v kombinaci s odloučením od své rodiny v Berlíně si zaila loni o Vánocích. Studovala toti pro londýnskou Královskou operu Covent Garden roli Rossiniho Popelky. "Strávila jsem svátky v Londýně v hotelu. U nikdy," duuje se pěvkyně.
Letos si vak své dva potomky, jejich otcem je dirigent Sir Simon Rattle, dosyta uije. I kdy ani toto sváteční období nebude dobou volna. "V únoru budu v berlínské Státní opeře poprvé zpívat Oktaviána ve Straussově Růovém kavalírovi," pochlubila se velkou rolí Koená. I tak bude významnou úlohu studovat ve městě, v něm nyní nastálo ije.
Polapit vytíenou umělkyni je přitom více ne těké. "Nejvíc nám natáčení komplikovala její nedosaitelnost. Ve svém pomuchlaném a zcela zaplněném diáři a do roku 2012 nakonec nala osm volných dní," vzpomíná Havelka na vznik svérázně stylizovaného dokumentu.
A plány umělkyně mu dávají za pravdu. Koenou v novém roce čeká kupříkladu americké turné se zastávkou v prestiní Carnegie Hall. V červnu se vrátí k jediné tuzemské zastávce při třech českých vystoupeních. Mimo to jí kupříkladu vyjde deska s Vivaldiho áriemi.
Kdy mě stará matka
Úspěch slavila ve světě i její letoní deska s písněmi českých skladatelů. Album nazvané Songs My Mother Taught Me (Kdy mě stará matka) zařadil britský list The Times na esté místo dvaceti nejlepích klasických desek roku. Hudební kritici ocenili skvělou interpretaci Koené i výběr hudby skladatelů Dvořáka, Janáčka, Martinů nebo ve světě méně známých písní od Vítězslava Nováka a Petra Ebena.
Havelkův nový film zastihne zase Magdalenu při nastudování role v opeře Pélleas a Mellisanda v Paříi, na koncertě v Rotterdamu, ale i při árii z proslulé Carmen.
[
www.ceskenoviny.cz]
ivotní příběh Magdaleny Koené dostal filmovou podobu
Brno - ivotní příběh slavné české mezzosopranistky Magdaleny Koené ve stylu barokního recitativu nabízí filmový dokument s názvem Magdalena. Mení film o velké zpěvačce. ivotopis oblíbené pěvkyně netradiční formou zpracoval reisér Ondřej Havelka. Předpremiéra téměř hodinového snímku se dnes uskutečnila v beznadějně zaplněném kině Scala v Brně, rodném městě pěvkyně. Diváci České televize mohou film zhlédnout 26. prosince od 20:00 na ČT2.
"Byla to pro mne krásná spolupráce, protoe to nebyl obyčejný dokumentární film, kdy zajede táb k někomu do obýváku a člověk tam povídá svůj příběh. Ondřej do toho vnáí typický humor, který je mě velmi blízký a vlastní," řekla pěvkyně na dnení tiskové konferenci v Brně.
Dokument vtipně vypráví příběh o neskutečném snu malé holčičky vedoucím ke skutečnému ivotu pěvecké hvězdy. Sebeironické pohledy střídají autentické rozhovory v zákulisí velkých scén i v soukromí Koené, která si během filmu brnká na cembalo.
Havelka navázal na půlhodinový dokument o profesní dráze Koené, který zpracoval před deseti lety. Chtěl natočit něco nového a zároveň si byl prý vědom, e musí zopakovat známá fakta ze ivota zpěvačky. "Chtěli jsme dokument udělat nejen pro českého diváka, ale i proto, e by mohl být spatřen v zahraničí," uvedl Havelka.
Koená prozradila, e měla nutkání si ve filmu i zahrát. "To mne na tom bavilo, e to nebylo obyčejné. Ondřej vymyslel dalí videoklipy, které jsou pro klasickou hudbu zcela netypické, a připadá mi koda, e jich je hrozně málo," upozornila Koená, která si prý pro natáčení ve svém nabitém kalendáři nala osm dnů. Havelka formou videoklipů zpracoval kupříkladu ukolébavku Benjamina Brittena, jednu árii z Carmen a dodal také starí klip na hudbu Johanna Sebastiana Bacha.
Dokument začal vznikat ve Vídni na podzim roku 2006 a byl zavren při brněnském koncertu v letoním roce. Některé scény se točily například na zámku Kačina, v Paříi či v berlínském bytě pěvkyně.
Česká televize dokumentuje Magdalenu Koenou ji od jejího dětství, první záznam pochází z počátku 90. let. ČT ji podle tiskové mluvčí Hany Oroové poslala snímek festival do Montrealu a chystá se do Lucernu i na festival Zlatá Praha.
O natočení dokumentu prý velmi stál také známý nizozemský fotograf Anton Corbijn, jeho představy se ale s vizí Koené rozcházely. "Chtěl to stavět na vizuální stránce, stylizovat. Nelíbilo se mi na tom, e chtěl ukázat, jak operní zpěvačka jezdí taxíky... takové věci já nedělám a připadají mi umělé," poznamenala Koená, která se prý obávala, e by film nebyl o ní samotné.
Michael